Jak zasadzić grzyba kefirowego?

Hodowla grzybka tybetańskiego nie jest trudne, a przyniesie wiele korzyści dla zdrowia. zobacz jak zrobić własnego grzybka tybetańskiego znanego także pod nazwą kefirowego! używa się do tego ziarenka kefirowe oraz mleko.

Grzyb tybetański – poradnik jak hodować

Hodowla grzybka tybetańskiego rozpoczyna się od zakupu ziarna kefirowego. Są to ziarenka, wyglądające na malutkiego kalafiora. Stosuje się je do robieniu kefiru od stuleci. w ich skład wchodzą grupy mikroorganizmów, które posiadają wyjątkowe cechy, które pozwalają na utworzenie z mleka musującego, kwaśnego napoju.
Kolejnym niezbędnym składnikiem jest odpowiednie mleko. Najlepiej używać do niego mleka prosto od krowy, jak najmniej przetworzonego. Jednak spokojnie da się hodować grzybka tybetańskiego przy użyciu każdego rodzaju mleka, nawet takiego kupionego w supermarkecie, które zostało poddane procesom pasteryzacji.
Warto pamiętać o tym, iż proporcje mleka i grzybka tybetańskiego powinny wynosić tyle, aby grzybek stanowił tylko 5% całego kefiru. Czyli na przykład na 1 litr mleka trzeba używać około 50 gramów ziarna kefirowego. Grzybki będą rosły, dlatego koniecznie trzeba pilnować, aby zawartość grzybka nie przekroczyła około 10%.

Grzyb kefirowy – hodowanie krok po kroku

Pierwszym krokiem, aby nasz grzybek się rozrósł będzie zrobienie kefiru i nakarmienie go. Grzybek rośnie cały czas, dlatego warto go monitorować.
Powinniśmy zaopatrzyć się w słoik i umieścić tam naszego grzybka. Potem trzeba zalać grzybka mlekiem. Nie musi być ono ciepłe, może być takie prosto z lodówki, chociaż ocieplenie go przyspieszy fermentację. Warto nie zapominać o tym, aby pozostawić w słoiku odrobinę wolnego miejsca, ponieważ nasz grzybek będzie wydzielał dwutlenek węgla, który powinien swobodnie wydostawać się poza mleko. Słoik można przykryć, ale nie trzeba go zakręcać. Można po prostu położyć na nim zakrętkę lub przykryć go ściereczką.
Grzybek powinien mieć zmieniane mleko co 24 godziny. Powinno się go umyć, oczyścić słoik i powtórzyć zalewanie mlekiem. Warto pamiętać o zmieszaniu mleka z grzybkiem drewnianą łyżką lub potrząsaniu słoikiem. Jak zapomnimy o grzybku, rozpuści się on w kefirze i zepsuje się.
Co zrobić, kiedy chcemy mieć przerwę od hodowania grzybka tybetańskiego i robienia kefiru? Trzeba tylko obmyć dokładnie grzybka, a potem wysuszyć go na słońcu lub w suszarce. Grzybek tybetański można oprócz tego mrozić. Jednak powinno się pamiętać, że najlepsze dla grzybka jest to, gdy ciągle się powiększa i ciągle jest aktywny.


jak hodować grzybek tybetański