Pracownicy baru – warunek powodzenia

Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane środki na lokal a jego wyposażenie, jest też przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa istnieje teraz w Internecie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś z czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia jakim jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, jaki może wpłynąć na sukces bądź jego brak. Personel. Nie jest łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów czy barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny.

Praca kelnera nie jest dobra. Nie każdy że być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym każdym musi charakteryzować się osoba chcąca być kelnerem.

 

Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez panów młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może również zdarzyć się, iż na zmiany.

 

Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest dobre. Niejednokrotnie w lokalach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego wyglądało to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem mnóstwo lat.

 

Jeżeli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner czy kelnerka, należy również ze swojej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Oczywiście należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.

https://www.maroni.pl/zapaski-kelnerskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *